Sunday, February 10, 2013

Network Marketing Şirketleri ve Saadet Zinciri Oluşumları


Network Marketing Şirketleri ve Saadet Zinciri Oluşumları

Bu ve bundan sonraki yazımızda, ‘Gerçek Network Marketing Firmaları ile yasal olmayan Piramit Organizasyonları (Saadet Zinciri-Titan) nasıl ayırt ederiz?’ sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Ancak buna geçmeden önce Dr. Erdinç TEKBAŞ’ın Ticari Cemaatler isimli kitabında bulunan bilgiler doğrultusunda olabildiğince tarafsız şekilde ‘Network Marketing Nedir?’ ve Titan Saadet Zinciri Oluşumların Yapısı Nasıldır? sorularına cevap vermeye çalışalım.

Doğrudan Satış ve Network Marketing

Doğrudan Satış, ‘sabit perakende satış yerinden ayrı bir yerde, yüz yüze yapılan satış faaliyetini ifade etmektedir. Network Marketing’de ‘Doğrudan Satış’ın bir türüdür. Türkiye’de kurulmuş olan Doğrudan Satış Derneği (DSD) ile Avrupa Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu (FEDSA) ise doğrudan satışı; ürün veya hizmetlerin, bir pazarlamacı tarafından müşterilere evinde, başkalarına ait bir evde, iş yerinde veya satış noktası olmayan bir başka yerde doğrudan pazarlanması olarak tanımlamaktadır. Ve Doğrudan Satış ise, Tek Katmanlı Pazarlama ve Çok Katmanlı Pazarlama (Network Marketing) olmak üzere kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır.
Tek katmanlı pazarlama sisteminde, distribütör olarak da adlandırılan satış temsilcileri, şirket merkezinden sipariş ettikleri ürünleri müşterilere pazarlayarak gelir elde etmektedirler. Tek katmanlı pazarlama sisteminde distribütörler genellikle doğrudan şirkete bağlı maaşlı çalışanlar olmakla birlikte, gerçekleştirdikleri satışlar nispetinde prim kazancı da elde etmektedirler. Dolayısıyla tek katmanlı pazarlamada distribütörler, sadece ürünlerin satışından gelir elde edebilmektedirler.
Network Marketing (Çok Katmanlı Pazarlama) sisteminde ise, ürün veya hizmetler bağımsız temsilciler (distribütörler) vasıtasıyla tedarik edilerek, dağıtılması ve satılması söz konusu olmaktadır. Network Marketing sisteminde yer alan satış temsilcileri, sadece ürün satışı yapmamakta, aynı zamanda yeni üye kaydetmeye çalışmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde ise distribütörlere, kendi iş hacmi ile alttaki üye grubunun iş hacmi baz alınarak hesaplanan ücretler ödenmektedir. Kısaca Network Marketing sisteminde çalışan serbest distribütörler, sadece kendi satışlarından değil aynı zamanda ekiplerinde bulunan diğer distribütörlerin satışlarından da prim kazanmaktadırlar. Ancak, Network Marketing sistemlerinde distribütörler aynı zamanda şirketin müşterisi durumundadırlar. Bu durum bir distribütörün şirket gözünde, çoğu zaman bir iş ortağı olmasından çok bir müşteri olarak kalmasına da neden olmaktadır. Her ne kadar, özellikle iş sunumlarında firmalar ‘bağımsız temsilcilik’ (distribütörlük) olgusuna dikkat çekseler de politikaları incelendiğinde distribütörün firma nezdinde sadık bir müşteriden öte bir statüsünün olmadığı görülmektedir.  

Titan Saadet Zinciri

Titan Saadet Zinciri yapılanmaları, kişilere yatırım yapmaları karşılığında başkalarını sisteme kazandırabilme hakkını vermekte ve katılımcı, doğrudan ya da dolaylı olarak başkalarını da sisteme dahil ettikçe, bundan gelir elde etmektedir. Bu sistemlerde, başkalarını sisteme dahil etme imkanı, bizzat gelir kazanma aracı haline gelmektedir. Bu tür yapılanmalar, hem hileli olması, hem de ürün satışından çok başkalarını sisteme kazandırma merkezli olması nedeniyle etik dışı ve yasadışı kabul edilmektedirler.
Saadet Zinciri sistemine örnek olarak; tarihteki mektup zinciri uygulaması verilebilir. David Rhodes’un elektronik posta zinciri uygulamasında, liste on kişiyi içermektedir. Alıcıların, listede yer alanlara parayı göndermesi ve en üstteki ismi çıkarıp kendi ismini de ekleyerek on kişiye göndermesi isteniyordu. Aynı tür titan zinciri uygulamasına ülkemizden verebileceğimiz örnekler ise; Oksijen Network (Online Gün Projesi) ve Ulusal Mali Yardımlaşma Sistemi UMYS isimli uygulamalardır. Ayrıca her iki sistemin de kurucusunun aynı kişi olması dikkat çekicidir.

Tarihteki bir diğer meşhur titan yapılanması ise Ponzi Şeması olarak da bilinen Ponzi Oyunu’dur. Charles PONZİ 1920 yılında, uluslar arası posta cevap kuponlarının kambiyo kurları farklılığından yararlanarak bir yöntem keşfettiğini iddia etmiş ve yatırımcılara 90 günde %50 kâr vermeyi ve yeni dahil edilen üyeler için %10’luk bir ödeme yapmayı taahhüt etmiştir. Sistemin başta iyi çalışması, yayılmasını hızlandırmıştır. Ponzi söz verdiği süreden önce %50 kârları verdikten sonra, insanlar yatırım için adeta sıraya girmiştir. Kısa sürede milyonlarca dolar kâr elde etmiş ve yeni yatırımcıların paralarını önceki yatırımcılara verilen düzmece kârların ödenmesinde kullanmıştır. Ancak sisteme son sıralarda girenler,  yeni üye bulamadıkları için sistemde para akışı durmuş ve sistem çökmüştür. Ponzi sonunda yakalanmış, ancak binlerce insan da parasını kaybetmiştir.
Ponzi Şemasından sonraki zamanlarda ise, aynı piramit sistemleri kullanan bazı şirketlerin, üyelerden alınan paraları altın veya gümüşe yatırdıkları savını ikna yöntemi olarak kullandıkları bilinmektedir.
Günümüzde, özellikle internet dünyasında yaygın olan bir takım sistemlerin de toplanan paralarla dijital reklam alanları kiraladıkları ve bu yöntemle elde edilen gelirlerle, sisteme katılan herkese 75 ila 120 günlük periyotlarda %500 ile %1500 gibi astronomik oranlarda kâr payı verebildiklerini iddia etmeleri manidardır.
Tüm bunlar göstermektedir ki; Titan ya da Saadet Zinciri yapılanmaları günlük hayatta pek çok farklı kılıkta karşımıza çıkabilmektedir. Pekiyi, çok farklı kılıklarda karşımıza gelen bu Saadet Zinciri ya da Titan yapılanmalarını gerçek network marketing firmalarından nasıl ayırt edebiliriz? Bu soruya verilebilecek cevabın bir kısmı bir sonraki yazımızda olacak. Ancak, siz konunun her yönünü öğrenebilmek için, en iyisi, TİCARİ CEMAATLER isimli kitabı alıp okuyun. J



"Bulunduğunuz odadaki en önemli kişi, bir sonraki adımın ne olduğunu bilendir."

James L. Webb



Alıntı Kaynağına Gitmek İçin Tıklayınız.




Özgürlüğe Giden Yolda Buluşmak Dileğiyle..



No comments:

Post a Comment