Bu yazımızda, ülkemizin özellikle kırsal kesiminde yaşayanlara ciddi para kazandırma potansiyeli olan Trüf Mantarı Yetiştiriciliği
ile ilgili bir araştırma projesinden bahsedilecektir. Araştırmanın
gelmiş olduğu son aşama ve konuyla ilgili üretim çalışmaları oldukça
sevindiricidir. Aşağıda yer vereceğimiz yazının aslı Dünya Gazetesi’nden
alınmıştır.
Orman
Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğinde dünyada
önemli ticari potansiyeli bulunan trüf mantarının üretiminin
artırılması amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik “trüf eylem planı” hazırlanıyor.
Dünyada “siyah elmas” olarak nitelendirilen, değerli ve pahalı bir mantar türü olan trüf mantarı,
aroması ve kokusunun cezbedici olması nedeniyle gurme ve üst düzey
aşçılar tarafından beğeniliyor. Avrupa mutfağında önemli yere sahip olan
bu mantar türü, özellikle üst gelir grubu tarafından tercih ediliyor.
Muğla
Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Aziz
Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kralların yiyeceği” olarak
adlandırılan trüf mantarının, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde
ağaç köklerinde yetiştiğini, mantarın özel eğitimli köpeklerle
toplandığını söyledi.
Tadı,
kokusu ve aroması ile birçok gurmenin ilgisini çeken trüf mantarının
kilogram fiyatının türüne ve kalitesine göre 100 ile 3 bin avro arasında
değiştiğini anlatan Türkoğlu, 2004 yılında başladıkları çalışmalar
sonucunda elde edilen veriler ışığında hazırladıkları trüf mantarıyla
ilgili projenin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini belirtti.
Proje
kapsamında yaptıkları araştırmalarda Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve
Akdeniz bölgelerinde bazı trüf mantarı türlerini bulduklarını belirten
Türkoğlu, “Türlerin bulunmasının ardından trüf aşılı meşe fidanları
üretmeye başladık. Çalışmalarımız Orman Genel Müdürlüğü tarafından da
desteklendi ve trüf ormanı oluşturulması
amacıyla proje hazırlamamız istendi. Bu kapsamda Denizli’de ilk doğal ve
yapay trüf mantarı ormanı oluşturduk. Şimdi ise Orman Genel Müdürlüğü
ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle ‘trüf mantarı eylem
planı’ hazırlıyoruz” dedi.
Kısa süre
sonra tamamlayacaklarını eylem planı ile Türkiye’nin hangi bölgesinde
hangi tür doğal trüf ormanları bulunduğunu tespit ederek koruma altına
almayı planladıklarını bildiren Türkoğlu, ayrıca uygun ortamlara
aşılanmış meşe fidanlarını dikerek ekonomik getirisi iyi olan trüf
ormanları oluşturmayı planladıklarını kaydetti.
Trüf Mantarının Dünyada 6 Milyar Dolar Ticaret Hacmi Var
Proje
kapsamında ilk doğal trüf mantarı ormanının Denizli’de oluşturulduğunu,
sırasıyla Muğla, Antalya ve İzmir’de dikimler yapacaklarına işaret eden
Türkoğlu, şunları söyledi:
“Dünyada
trüf üretiminin yüzde 45′ini Fransa, yüzde 35′ini İspanya, yüzde 20′sini
İtalya yapıyor. Dünyada 6 milyar dolarlık ihracat hacmi olan trüf
mantarı pazarından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. Ülkemiz sahip
olduğu iklim, toprak yapısı ve coğrafyası ile Avrupa’nın toplam üretime
denk gelen trüf mantarı yetiştirme potansiyeline sahip. Çalışmamızla
ülkemizin trüf mantarı potansiyelini ortaya çıkararak hak ettiğimiz payı
almak istiyoruz. Çalışmamızın ülkemizin geleceğinde önemli rol
oynayacağına inanıyorum.”
Türkoğlu,
projede ABD ve Avrupa’dan 5 bilim adamının da yer aldığını belirterek,
projenin en önemli ayağının eğitim çalışmaları ile vatandaşları
bilinçlendirmek olduğuna dikkati çekti.
Türkoğlu,
üniversite ile sanayi iş birlikteliğiyle Ar-Ge çalışması yaparak aşılı
trüf fidanı üretilmesini sağladıklarını, bu çalışmanın projenin çok
önemli bir bölümünü oluşturduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Çünkü
doğal olarak bulunan ve ekonomik getirisi iyi olan türlerin bir şekilde
ekonomiye kazandırılması, kırsal alana kazanç kapısı olması gerekiyor.
Üniversite ile sanayi işbirliğinde şu ana kadar 5 bin civarında fidan
ürettik. Meşe fidanları geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun
patentini de alıp daha büyük ölçekte üretmeyi düşünüyoruz. Çünkü yurt
dışından gelen trüf aşılı fidanların istilacı türler olma ihtimali var.
İstilacı türlerin ülkemize gelip mevcut doğal türlerimize zarar
vermesini istemiyoruz. Türkiye’ye gelen türlerin aşılı olup olmadığını
kontrol eden bir mekanizma yok. Bununla ilgili düzenlemeleri de
hazırlayıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na sunacağız. Çünkü gelen
fidanlar hem çok pahalı hem tohumları ülkemize ait değil.”
Karadeniz’de Kilosu 500 Avro Olan Trüf Mantarı Türü Var
Türkoğlu,
önümüzdeki yıldan itibaren fındık fidanlarında trüf aşılama çalışması
yapacaklarını, çünkü Karadeniz Bölgesi’nde kilosu 500 avro olan trüf
mantarı türü bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Dünyanın
en önemli fındık üreticisi olan ülkemizde 700 bin hektar doğal fındık
alanı var. Fındıkların köklerinde bazı trüf mantarı türleri bulunuyor.
Fakat insanlarımız bunu bilmiyor. Fındığın kilosu 8 ya da 10 lira, ama
kökünde bulunan mantarın kilosu 500 avro. Farkında olmadığımız çok büyük
bir kazanç. İyi bir planlamayla bu bölgeler trüf bahçesi haline
getirilebilir.”
Türkoğlu, eylem planının birkaç hafta içerisinde tamamlanarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na teslim edileceğini ifade etti.
Alıntı Kaynağına Gitmek İçin Tıklayın.
“Geleceğimle ilgileniyorum, çünkü hayatımın geri kalanını orada geçireceğim.”
Charles Arthur
No comments:
Post a Comment